Overrevet korsbånd kæledyr

OVERREVET KORSBÅND
​(CRUSIATUM RUPTUR)

 

Hos større hunderacer ses typisk korsbåndsskader, men det kan også forekomme på mindre hunde og katte. Overrivning sker hyppigst hos midaldrende til ældre hunde, hvor korsbåndet ikke længere er så elastisk.

 

Skaden sker typisk under leg eller anden aktivitet, hvor der opstår et vrid i knæet, hvorunder hunden giver et piv eller skrig fra sig. Herefter er hunden halt på bagbenet, den vil undlade at støtte på benet. Hunden vil helst gå på tre ben, men når, der tages støtte på benet, vil den typisk kun støtte på tæerne.

 

Korsbåndene består af det forreste og bagerste korsbånd. Korsbåndenes funktion er at give stabilitet i knæet. Efter en ruptur er knæleddet ustabilt. Det vil medføre smerte og bevægelsesproblemer samt gigt. Ved korsbåndsruptur er det oftest det forreste korsbånd, der springer.

 

Undersøgelse for korsbåndsskade

 

Dyret undersøges både i vågen og bedøvet tilstand for at vurdere ”løsheden” og bevægelsen i knæleddet. Undersøgelsen suppleres ofte med røntgenbilleder. Ved delvis ruptur vil det være nødvendigt et undersøge leddet med en kikkertundersøgelse for at stille en præcis diagnose.

 

Operationsmuligheder

 

Operation er nødvendig for at gøre knæet stabilt igen, så hunden igen kan bevæge sig frit. Der findes forskellige operationsmetoder. Valget af metode afhænger af en individuel vurdering af hunden og skadens omfang.

 

Ved operationer udføres altid en oprensning i leddet for rester af korsbåndet, og der undersøges for sekundære meniskskader.

 

TTA (Tibial Tuberositas Advancement)

 

TTA operation anbefales til meget aktive eller store hunde, men kan principielt benyttes til alle hunderacer. Det er en ny metode. Ved operationen ændres dynamikken i knæleddet, derved overflødiggøres korsbåndets funktion. Et implantat sikrer at knæet forbliver stabilt i fremtiden.

 

Selve indgrebet er mindre omfattende end tidligere metoder, hvilket bevirker, at hunden kommer sig hurtigere oven på operationen. Hunden kan leve et friere aktivt liv, samtidig med at risikoen for følgeskader og slidgigt bliver væsentligt formindsket.

 

 
 

Knæoperation, sprunget korsbånd​

 

Kunstig ledbånd (Lateral sutur)

 

Indoperation af kunstige ledbånd anbefales generet kun til mindre hunderacer.

 

Ved denne operation indopereres et kunstigt ledbånd, for at genskabe stabiliteten. Kunstige ledbånd vil ikke være lige så stærke, som de oprindelige korsbånd. Vi anvender de nye Fiberwire fra Arthrex® med et knogleanker. Samme fiberwire anvendes ved knogleoperationer hos mennesker. De er meget stærke.

 

Efter operationen

 

Hjemsendelse efter operationen er typisk dagen efter. Ved hjemsendelsen udleveres skriftligt materiale til dyrets ejer med anvisninger og beskrivelse af hvilke restriktioner dyret har i det videre forløb, samt og genoptræning.

 

Ortopædkirurgi udføres af vores kirurg Jens Jørgen Abildskov, der har speciale  og en certificeret uddannelse i kirurgi GPCert(SAS): General Practitioner Certificate in Small Animal Surgery. Jens Jørgen Abildskov er tillige  fagdyrlæge i sygdomme hos hunde og katte.

 

Ønskes information om ovennævnte operationer kontakt os gerne, bedst i telefontiden hverdage kl. 13 til 14. Vi oplyser gerne om forholdsregler før og efter en eventuel operation, samt en overslagspris for operationen.​

Facebook anmeldelser

4,3 ud af 5

Baseret på +140 personers mening
Dennis Kræmmer Hansen


Var der for første gang, efter Henning Larsen stoppede i Rudkøbing. Jeg er meget positiv og glad for det årlige sundhedseftersyn begge min hunde fik. Og fik samtidig god vejledning af dyrlægen 😀

Anne Marie Nyby Fuglsang

Jeg fik akut hjælp da jeg havde brug for det. Og blev glædeligt overrasket over den kærlige tanke om regnbuelyset i receptionen. Når lyset er tændt er der en sorg inde bag en af dørene. Nogen er ved at sige farvel og sende en følgesvend over regnbuebroen❤️ så smukt, og man kan udvise hensyn fra venteværelset.

Ebba Kristin Benda

Dygtige og enormt søde og hjælpsomme ❤️Har aldrig haft andet end gode oplevelser med Svendborg Dyrehospital – de er fantastiske og super kompetente til at tage sig af syge dyr – og deres bekymrede ejere❤️

Telefontid

Mandag - fredag 8:00 - 17:00 og lørdag 9:00 - 12:00

ÅBNINGSTIDER

 

Mandag 08.00 – 17.00

Tirsdag  08.00 – 17.00

Onsdag  08.00 – 17.00

Torsdag 08.00 – 17.00

Fredag   08.00 – 17.00

Lørdag   09.00 – 12.00

 

ADRESSE

 

Ryttervænget 6

5700 Svendborg

KONTAKT

 

62 21 64 21

info@svendborgdyrehospital.dk

Privatlivspolitik