Tandstillingsfejl

Vi stor erfaring og viden inden for tandstillingsfejl hos hunde og katte. Vi kan derfor vurdere, om der skal iværksættes behandling. Nogle behandlinger udfører vi selv på Dyrehospitalet, andre behandlinger henviser vi til en samarbejdspartner med specialuddannelse i tænder.

 

Der findes en lang række forskellige tandstillingsfejl hos hunde. Fælles for dem alle er, at hvis de generer dyrets bidfunktion skal de behandles. 

 

Tidlig registrering af stillingsfejl er vigtig for behandlingen. Ofte ses der allerede ved det første sundhedstjek hos den 8-12 uger gamle hvalp, at stillingsfejl opdages. 

 

De hyppigst forekommende fejlstillinger hos hunde: 

 

Snævert stillede hjørnetænder (Base narrow canines) 

 

Det er en tilstand hvor hjørnetænderne i undermunden er placeret i en lodret position, i stedet for at pege ud til siderne. Det medfører at de bider op i ganen, når hunden lukker munden, og laver mærker eller direkte huller i ganen, hvilket er smertefuldt og ubehageligt for hunden, og i udtalte tilfælde kan det medføre dybtgående betændelsestilstande i ganen. 

 

Der er forskellige muligheder for behandling af denne lidelse, afhængigt af årsagen og graden af komplikationer. Typisk vælges en af følgende 3 behandlinger: Tandregulering ved kroneforlængelse, afkortning af tænderne eller ekstraktion. 

 

komplikation er at underkæbens hjørnetænder bider op i ganen 

 

Overbid 

 

Det er når overkæben er for lang, og ofte for bred, i forhold til underkæben. Den hyppigste komplikation er at underkæbens hjørnetænder bider op i ganen.  

 

Malocclusion

 

Utilsigtet slid af tænder der rammer hinanden som følge af fejlstilling. Hunden kan bide sig selv, eller tænderne rammer hinanden, og her vil ekstraktioner af de involverede tænder også ofte være den bedste løsning.  

Underbid  

 

Denne form for stillingsfejl anses for normal i racer med kort overkæbe, som f.eks. Boxer, Boston terrier, Mops, Bulldog, Shih Tzu, Lhasa Apso, Fransk Bulldog, Pekingeser og lignende racer. Her kan der også være problemer med slid og tænder, som rammer hinanden. Derudover vil der være en større risiko for udvikling af paradentose pga. de meget tætsiddende tænder.  

 

Ofte vil strategisk fjernelse at nogle af de tætsiddende tænder, specielt i overkæben, være med til at lette renholdelsen, og dermed forhindre/begrænse udviklingen af paradentose. Der kan også, som beskrevet under forrige lidelse, være tale om at hunden bider sig selv, eller tænder rammer hinanden, og her vil ekstraktioner af de involverede tænder også ofte være den bedste løsning. 

 

Lanse tænder 

 

Overkæbens hjørnetænder peger fremad, eller nogle gange opad, i stedet for nedad mod underkæben. Også her gælder det, at jo før en behandling kan iværksættes, des nemmere vil det være at udføre. Behandlingen kan her bestå af en tandregulering, som i mange tilfælde vil skabe normale forhold, eller en ekstraktion af de forkert placerede hjørnetænder i overkæben. 

 

Andet: 

 

Overtallige tænder og forkert placerede tænder

 

I hvert enkelt tilfælde må der så tages stilling til, hvordan man bedst sikrer et ukompliceret bid. Ofte vil det være ekstraktion af de involverede tænder. 

Facebook anmeldelser

4,3 ud af 5

Baseret på +140 personers mening
Dennis Kræmmer Hansen


Var der for første gang, efter Henning Larsen stoppede i Rudkøbing. Jeg er meget positiv og glad for det årlige sundhedseftersyn begge min hunde fik. Og fik samtidig god vejledning af dyrlægen 😀

Anne Marie Nyby Fuglsang

Jeg fik akut hjælp da jeg havde brug for det. Og blev glædeligt overrasket over den kærlige tanke om regnbuelyset i receptionen. Når lyset er tændt er der en sorg inde bag en af dørene. Nogen er ved at sige farvel og sende en følgesvend over regnbuebroen❤️ så smukt, og man kan udvise hensyn fra venteværelset.

Ebba Kristin Benda

Dygtige og enormt søde og hjælpsomme ❤️Har aldrig haft andet end gode oplevelser med Svendborg Dyrehospital – de er fantastiske og super kompetente til at tage sig af syge dyr – og deres bekymrede ejere❤️

Telefontid

Mandag - fredag 8:00 - 17:00 og lørdag 9:00 - 12:00

ÅBNINGSTIDER

 

Mandag 08.00 – 17.00

Tirsdag  08.00 – 17.00

Onsdag  08.00 – 17.00

Torsdag 08.00 – 17.00

Fredag   08.00 – 17.00

Lørdag   09.00 – 12.00

 

ADRESSE

 

Ryttervænget 6

5700 Svendborg

KONTAKT

 

62 21 64 21

info@svendborgdyrehospital.dk

Privatlivspolitik